Боб Фенстър е писател на свободна практика и автор на прочутата

...
Боб Фенстър е писател на свободна практика и автор на прочутата
Коментари Харесай

Кои се наслаждават повече на живота – тъпанарите или умните хора?

Боб Фенстър е публицист на свободна процедура и създател на фамозната книга “Безкрайността на човешката дивотия ”. В нея той прави много сполучлива, от хумористична позиция, дисекция на човешката нелепост и последствията от нея. Предлагаме ви отговорите на Фенстър на всички тези въпроси, които ви е било позор да зададете или пък просто не е имало на кого.

Дали интелигентността е естествено качество или пък зависи от това в кое учебно заведение сме учили? През 1982 година двама психолози много се посмели. Което единствено по себе си си е вест. Те препечатали буквално публикации, писани от психолози от университетите в Харвард, Принстън и други велики места. Е, несъмнено са предиздвикали секретарките си да ги препечатат. Или пък са упълномощили задачата на стажантите. Единственото, което трансформирали, били  имената на създателите и на колежите или университетите, заменяйки ги с не чак толкоз влиятелни названия. После изпратили публикациите в редакциите на същите тези списания, които в началото са ги разгласили. Осем от дванадесетте публикации били отхвърлени, защото не отговаряли на научните стандарти на съответните списания.

 Как ли би изглеждал животът, в случай че всички хора бяха умни? Финландия. Всяка неделя гледаме Националната лига по кърлинг. В „ Тако Бел “ продават инстантно мюсли. Всяка заран по велосипедните пътеки става запушване, когато хората отиват на работа. Враждуващи банди от младежи клечат по ъглите и оферират противоположни гледища върху философията на Хегел, монотонно рецитирайки в бял стих.

 Умните хора по-тъпи ли са от глупавите? Катастрофата в Чернобил през 1986 година, при която един украински атомен реактор се опита да трансформира Европа в съперник на южната й съседка Сахара, не беше тъпа неточност, осъществена от тъпи хора. Това беше тъпа неточност, осъществена от умни хора. Операторите в атомната централа пренебрегнали разпоредбите за сигурност, изхождайки от презумпцията, че реакторът не би могъл да експлодира, тъй като в никакъв случай до момента не е екплодирал. Инженерите в Чернобил постоянно нарушавали разпоредбите за сигурност, тъй като са били наясно, че те се характеризират с избрана еластичност. А без тези систематични разширения на границите реакторите биха експлодирали още на мига, в който някой посмее да прекрачи чертата. И по този начин, те си играели на отсрочвания. И най-после изгубили. Тъпи оператори биха се придържали към разпоредбите. Защото те не биха имали задоволително мозък, с цел да се досетят, че разпоредбите могат и да се поразтеглят.

 Кои са по-тъпи - мъжете или дамите? Само мъж може да бъде дотолкоз тъп, че да задава сходен въпрос. Жените просто следят постигнатото от мъжете по време на господството им над света и са изцяло наясно, че те не биха предизвикали чак подобен безпорядък. Но въпреки всичко, в случай че дамите бяха чак толкоз доста по-умни от мъжете, за какво тогава не са ги съборили от власт? Отговорът евентуално се крие в следната статистика на разделите: след развода си 58 % от мъжете настояват, че са по-щастливи, а при дамите процентът на намерилите най-накрая благополучие е 85!

 Как е по-разумно да се оженим - по обич или за пари? Някои от коренните поданици на Америка имали в миналото извънредно рационално обществено устройство - на богатите и мощните било неразрешено да се женят за също толкоз богати и мощни като тях. Богатите били длъжни да си вземат половинка от оскъдно семейство. В рамките на тази система не съществувал нито един родов изпълнителен шеф, изкарващ хиляда пъти повече от всички останали, а хората на дъното знаели, че няма да останат постоянно на дъното. И тези рационални племена били изтрити от лицето на континента от придошлите пуритани, които пристигнали, проповядвайки независимост - която независимост те постигнали, като унищожили всички останали. Европейците пък си имали брачна система, която се трансформирала в международен стандарт - богатите и мощните могат да се женят за който си пожелаят. А бедните и безсилните могат да се женят за който си пожелаят, който богатите са отхвърлили.

 Но да се върнем към вас. Ако се ожените по обич, не се косете - ще ви мине. Хората, които са влюбени, с течение на времето към този момент няма да бъдат влюбени. Следователно по-разумно е да се ожените за пари, стига да помните добре първото предписание на проститутките - първо парите, а след това останалото. Веднага щом се ожените за пари, ще бъдете изтъргувани - по същата причина. Да бъдеш богат значи в никакъв случай да не ти се постанова да се питаш: „ Дали ще мога да си разреша новия модел - оня, с по- блестящите екстри? “ И до момента в който бракът за пари е по-умен ход от брака по обич, би трябвало да признаем, че не е и чак толкоз интелигентен. Ако се ожените по обич, то сте обречени да разлюбите. Ако се ожените за пари, то сте обречени да бъдете изритани. Не може да няма и по-умна система, нали?! Има! Но с цел да се разведете, първо би трябвало да се ожените, нали по този начин?! Ако не сте женени, можете да се влюбвате в който си пожелаете и в колкото души си пожелаете, без да се притеснявате дали тъкмо това е индивидът, за който би трябвало да се дамите. Няма подобен човек, за който би трябвало да се омъжите - има единствено подобен, за който се омъжвате! Ако индивидът, в който сте влюбени, въпреки всичко упорства за брак, отлагайте. Отлагайте като невидели! Отлагането е тактика, симптом на просветеност - висш метод за разрешаването на всички проблеми. Накрая и двамата ще се разлюбите и въпросът ще се позволи от единствено себе си. Що се отнася до парите, в случай че сте толкоз умни, за колкото се мислите, не се женете или омъжвайте поради тях! По-добре излезте и сами си спечелете. Тогава ще разберете на собствен тил какво е възприятието, когато някой желае да се ожени или омъжи за вас единствено поради парите ви.

 Трябва ли да се стремим към самоусъвършенстване? Или то е единствено загуба на време? Всичко е загуба на време. Годишно половин милион американци се подлагат на козметични интервенции, с цел да подобрят външния си тип. Огледайте се. Виждате ли към себе си половин милион по- добре изглеждащи хора? Невъзможно.

 Кои се любуват повече на живота – тъпанарите или умните хора? Налага се да си тъп, с цел да се наслаждаваш на живота. Защото в случай че си прекомерно интелигентен, незабавно ще прозреш пробивите в тактиката. Смъртта поставя завършек на всяко дълготрайно развлечение. Болестите, пострадванията, маниите, тиранията, потискането, депресиите, регресиите и груповите сесии - всичко това са пробиви в тактиката на живота, който при първичния си план е гласял простичкото: „ Бъди свободен! Наслаждавай се на дните си! “ За това не е нужен кой знае какъв брой разум. Интелигентността постоянно поставя кол в колелото на насладите, тъй като интелектът подлага на разбор всичко към себе си. Какво значи приятност? Какво е същинска приятност? Как мога да схвана дали в действителност се развличам, или просто си фантазирам, че се развличам? Какво имам поради под понятието „ развлечение “? Какво имам поради под понятието „ живот “? Какво имам поради, когато се запитвам какво имам поради?... Междувременно тъпанарят насреща си кара готината кола през нечия ливада, поставил ръка през рамото на някоя готина мацка, а мозъкът му върви паралелно с ръката.

 Кое е най-глупавото нещо, което човечеството си е навлякло? Оръжията. Оръжията трансформират неудачниците в убийци.

 Дали простаците ще разрушат целия наш свят? Няма да имат този късмет. Това ще го свършат умниците. Глупавите хора би трябвало да се къпят в успокоителните талази на своето предимство, тъй като съвсем всички кофти номера с пагубен край в човешката история са дело на умниците.

 Как мога да позная, че съм малоумен?Не можете. Ако сте малоумен, значи сте прекомерно тъп, с цел да го съзнавате. Ако пък сте интелигентен, значи безспорно сте задоволително интелигентен, с цел да се съмнявате в себе си.

Инфо: www.webstage.bg

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР